Hund eller inte - dina gener kan påverka valet att skaffa hund

2019-05-22

En ny studie visar att det inte är någon slump om vi väljer att skaffa hund eller inte. "Jag hade räknat med en viss genetisk komponent, men jag blev förvånad över hur stark den här komponenten var", säger professor Tove Fall till bl.a. Aftonbladet och SVT Nyheter Uppsala.

Svenska och brittiska forskare har nyligen publicerat en studie där man undersökt ärftlighet och hundägande med hjälp av över 35 000 tvillingpar från Svenska tvillingregistret. Det visade sig att enäggstvillingar, som har samma genuppsättning, betydligt oftare gjorde samma val när det gäller hundägande än vad tvåäggstvillingar gjorde. Slutsatsen är att generna verkar stå för mer än halva förklaringen. Att generna bidrog så starkt överraskade studiens huvudförfattare Tove Fall, professor i molekylär epidemiolog.

– Det kan finnas en del slumpfaktorer och det finns saker i vår omgivning som påverkar. Men helt klart påverkas vi av vår genuppsättning – troligen genom vår personlighet och faktorer som allergier. Ren slump är det inte, säger hon.

Resultaten av studien har plockats upp av flera nyhetskanaler i Sverige och för forskarna väcker de en rad nya frågor. Det finns forskning som visar att hundägande är kopplat till god hälsa, men kanske är det inte bara de dagliga promenaderna som gör att risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar. Kanske har den genuppsättning som gör oss till troliga hundägare också betydelse för hälsan?

Läs hela artikeln som SVT Nyheter Uppsala har skrivit.
Läs hela artikeln som Vetenskapsradion har skrivit.
Läs hela artiken som Aftonbladet har skrivit.

Tove Fall, Ralf Kuja-Halkola, Keith Dobney, Carri Westgarth, Patrik K. E. Magnusson. Evidence of large genetic influences on dog ownership in the Swedish Twin Registry has implications for understanding domestication and health associations. Scientific Reports, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-019-44083-9