Snabbaste skidåkarna har lägst blodtryck

2020-02-05

Kasper Andersen

Ju snabbare en person åker Vasaloppet, desto lägre är risken för att få högt blodtryck. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Uppsala universitet som publicerats online i den vetenskapliga tidskriften Circulation, och som Uppsala universitet skriver om i ett pressmeddelande.

Högt blodtryck räknas som en av de största riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och tidig död.

Under flera år har forskare vid Uppsala universitet jämfört hälsan hos 206 889 Vasaloppsåkare med hälsan hos 505 542 personer från normalbefolkningen och tittat på bland annat risk för hjärtinfarkt, stroke och depression. De har kunnat visa att längdskidåkarna i samtliga studier har bättre hälsa än normalbefolkningen. I den här nya studien har forskarna undersökt om risken för högt blodtryck påverkas av om man åker Vasaloppet - ett längdskidlopp på 90 kilometer för både motionärer och elitåkare.

Den nya studien visar att längdskidåkarna totalt sett hade 41 procents lägre risk för att utveckla högt blodtryck än normalbefolkningen. Det kan innebära att uthållighetsträning har en gynnsam effekt om man vill sänka risken för högt blodtryck och kan förklara en del av det man tidigare sett: att Vasaloppsåkare löper mindre risk för hjärtinfarkt och tidig död.

Det finns en mycket stark koppling mellan hur snabbt man genomförde loppet och risken för högt blodtryck.

- Den femtedel av längdskidåkarna som åkte snabbast hade 61 procent lägre risk att få högt blodtryck, jämfört med normalbefolkningen. Den femtedel av längdskidåkarna som var långsammast hade 26 procent lägre risk, vilket fortfarande är en stor minskning. De verkar som om att ju högre och mer intensiv träning du håller på med, desto bättre är det för dina artärer, säger Kasper Andersen, forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och kardiolog vid Akademiska sjukhuset.

Läs hela pressmeddelandet på Mynewsdesk.